Ulica pri vodnjaku 2
6000 Koper
                    
M: 040 608 246, 041 222 796

Razstava KERAMIKE IN SLIK študijskih krožkov

  • Objavljeno: ponedeljek, 06 januar 2020 11:22

s1Tokratni dvajseturni nadaljevalni študijski tečaj slikanja je obiskalo osem tečajnikov.s2

Vsebina slikarskih srečanj je imela prav poseben namen saj smo raziskovali štiri pomembne elemente slikanja.

Obravnavali smo OBLIKE, kot možnost geometrijskih poenostavitev. Fokus je bil na kompoziciji, ki smo jo gradili od velikega proti malemu. Natančno smo analizirali lastnosti BARVE in prav posebej poudarili SVETLOSTNE VREDNOSTI, ki nam v sliki ustvarjajo razpoloženja. Velik poudarek je bil tudi na ROBOVIH, ki v risbi in sliki predstavljajo mejo med dvema oblikama.

Najprej smo z ogljem v svetlostni lestvici naslikali vajo motiva, nadaljevali smo z vajo barvne lestvice v akrilu in šele kasneje povečali motiv in ga prenesli na platno.

Razstavljena dela nam kažejo zelo veliko zavzetost, napredek in veselje do slikanja. Vsi udeleženci tečaja si zaslužijo pohvale.

Likovna pedagoginja Suzana Bertok

več...

POHODI ZA STAREJŠE POHODNIKE

  • Objavljeno: ponedeljek, 06 januar 2020 11:16

pohodNa željo članic in članov smo se odločili, da bomo organizirali  krajše  POHODE za  starejše pohodnike ( nad 80 let), ki bodo prilagojeni njihovim sposobnostim za hojo. Pohodi bodo vodeni in bodo organizirani dvakrat mesečno.

 Vse, ki ste zainteresirani vas vabimo, da se prijavite na tel. štev.: 040 608 246.

Začasno preventivno prenehanje z izobraževalnimi aktivnostmi

  • Objavljeno: četrtek, 12 marec 2020 12:56

Pozdravljeni,korona

sporočam vam, da smo se tudi na društvu PRISTAN – Univerzi za tretje življenjsko obdobje Koper odločili, da zaradi odgovornega odnosa do naše ciljne skupine starejših udeležencev,
od 10. 3. 2020 do nadaljnjega začasno preventivno prenehamo z izobraževalnimi aktivnostmi v predavalnicah in izven, velja tudi za pohodništvo.
Manjkajoča izobraževanja bomo skušali nadomestiti po zaključku širjenja virusa, ko se bo stanje v Sloveniji, tako srčno upamo, umirilo.
V tem času ne bomo imeli uradnih ur - dežurstva. Vse informacije dobite na tel. štev.: 040 608 246 ob sredah, v času dežurstva t.j. od 14,00 do 16,00 ure, ali po e-mailu – brez časovne omejitve.

 

O vseh nadaljnjih spremembah vas bomo sproti obveščali.
Vsem želim dobro zdravje in počutje ter vas lepo pozdravljam,
Mojca Brank – predsednica društva Pristan

Zaključek študijskega leta 2019/20

  • Objavljeno: ponedeljek, 01 junij 2020 11:06

Drage članice in dragi člani,

knjiga

letošnje študijsko leto ni potekalo kot smo ga načrtovali. Korona virus je povzročil, da smo prenehali s študijskimi dejavnostmi že 12. marca 2020. Upam, da ste ostali zdravi in da ste izkoristili ta čas za lepe stvari, kot je branje ali drugo, ki jih sicer ne bi opravili. Mnogi člani študijskih krožkov ste obiskovanje krožkov nadomestili s telefonskimi pogovori , nekateri ste poskusili tudi s klepetom na daljavo in tako ohranjali stike.
V času t.i. osamitve so nekateri krožki ustvarjali doma. Tako so članice in člani likovnega ustvarjanja, keramike in kaligrafije nadaljevali z delom. Njihove izdelke bomo predstavili na spletni strani društva. Prav tako bi z veseljem objavili slike srečanj vaših študijskih krožkov, če nam jih boste posredovali.
Zaključek študijskega leta 2019/20 žal ni bil tak, kot smo bili navajeni. Tako je odpadlo vsako letno srečanje na skupni prireditvi in poveselitev ob kozarčku vina, prav tako je odpadel zaključni izlet v mesto kulture Reko.
Velja pa pregovor, da vedno po dežju posije sonce. Pred nami je novo študijsko leto in upam, da bomo nadoknadili vse zamujeno.
Ob koncu vam želim lepe počitnice in srečno vrnitev v jeseni. Ostanite zdravi,

 

Predsednica društva Mojca Brank
in članice upravnega odbora

KARANTENA PO NAŠE

  • Objavljeno: petek, 19 junij 2020 08:43

Kaj smo počeli v času, ko so bila izobraževalna srečanja v živo prekinjena zaradi karantene, da smo zaustavili pohod korona virusa COVI 19?image8

Po majskem virtualnem srečanju z mentorji, smo ugotovili, da so  člani nekaterih  krožkov  tudi v času karantene ustvarjali, tisti, katerih osnovna oblika izobraževanja temelji na individualnem in individualiziranem pristopu: krožki   likovnega ustvarjanja, branja, kaligrafije, krožek keramike. Tudi ostali krožki  so  kasneje,  ko ni bilo več omejitev, čas izkoristili  za srečanja.

DaniloR 1Člani likovnih krožkov  niso ravno počivali. Kot je napisala mentorica Nada Dellore: «Kdor nosi v sebi ustvarjalno žilico in željo po likovnem izražanju in so mu razmere to dopuščale, je seveda slikal in eksperimentiral svoje priljubljene motive v svoji priljubljeni tehniki.  Ostali so v stiku in si sugerirali prijetne, vesele in barvite motive. Komur je to uspelo, je gotovo polepšal svoje dneve, slikanje ga je razbremenilo tesnobe in se je tudi bolje počutil.  V forumu   RAZSTAVE  so prikazana  nekatera dela, ki so nastala »to zaprto pomlad«.

Tudi članice krožkov keramike in kaligrafije  so čas karantene izkoristile za delo.  Pri delu sta jih vzpodbujali   mentorici  Boža  Černe  (keramika) in  Zdenka Gregorič (kaligrafija). Keramičarke so se udeležile v juniju delavnice raku. Njihova dela si lahko ogledate v Forumu RAZSTAVE.

13Člani pohodniških  krožkov  v času korone niso imeli pohodov. Takoj,  ko je bilo možno,   so organizirali  2 pohoda. Najprej so se povzpeli na Lačno.  Za zaključek letošnjega študijskega  leta se je 22 pohodnikov odpravilo na hrib Kojnik. Zapisali so: » Narava nas je obdarila še s krasnimi razgledi, cvetočo naravo in okusnimi jagodami. Vzdušje je bilo  (kot vedno) - super! Ob koncu pohoda smo si zaželeli, da bi počitnice vsi lepo preživeli in se jeseni ponovno srečali na zanimivih pohodnih poteh.« Oglejte si slike  z obeh pohodov … prožen korak, žareči nasmehi, samo zdravje.  SLIKE  (LAČNA , KOJNIK)

»Naša skupina za psihologijo je na nekdanji Dan mladosti letošnje študijsko leto zaključila s pohodom po Škocjanskem zatoku. Bili smo v nekoliko okrnjeni sestavi, ampak toliko bolj uspešni, skupaj za vse, z opravljenimi domačimi nalogami in uresničenimi cilji🤗. Po sprehodu smo se posladkali v bližnji gostilni, si zaželeli prijetne in zabavne počitnice, v pričakovanju novega študijskega leta, močni in odporni na viruse in drugovrstne težave.«

2 sliki

ŽPZ Pristan v času karantene ni  nastopal niti vadil. Kot ocenjuje  zborovodja Eneja Baloh je bilo tako t minulo okrnjeno študijsko leto okrnjeno,  saj je bila publika,  rada prisluhnila petju zbora prikrajšana za njihovo petje. Zaključuje pa , da še naprej pričakujmo vse dobro in bo naša pesem še razveseljevala in polnila naša življenja! Ker ni bilo zaključne prireditve, na kateri bi poslušali njihovo prijetno petje, vam prilagamo kratko predstavitev zbora in posnetek njihovega nastopa.  FILM

Bralni krožek: »Letos  smo zaradi pandemije s covid-19 prekinile srečanja že marca  z upanjem, da le za kratek čas. Vsa nadaljnja srečanja so bila le virtualna ali po e-pošti.  Branje je kot nalašč za čas karantene, saj je res individualizirano delo, toda v kar si pahnjen, te pri priči neha veseliti. Zaključile smo s srečanjem« SLIKE

Krožek nemškega jezika: »Letošnje študijsko leto je bilo tudi za nas prav posebno. V začetku marca so bila sicer predavanja odpovedana, a naše delo ni zastalo. Naš prizadevni mentor,  prof. Miha Rajh, nam je približal nemško glasbeno sceno tako, da smo preko povezav na you tube in s pomočjo originalnih besedil in njegovih slovenskih prevodov spoznali pesmi različnih izvajalcev in se tako istočasno sproščali ob glasbi in učili jezika. Za njegovo pomoč pri premagovanju stisk ob prisilni osamitvi, smo mu zato zelo hvaležni. Tečaj nemščine smo zaključili s prijetnim klepetom, tokrat končno  - v živo -  in si obljubili, da se spet srečamo jeseni na predavanjih.«

Nekateri krožki so jih poslali slike:

Krožek  italijanskega jezika 

V marcu smo  zaradi pandemije  prekinile   s krožkom.  Pogrešale smo naša predavanja in  se zato odločile, da poskusimo z   . Dvakrat smo se  srečale,  konec maja pa smo se dobile ob dobri kavici in poklepetale. Veselimo se že novega  jesenskega začetka. 

Krožka španskega jezika