Poslanstvo društva

Medtem ko se nekateri sprijaznijo s tem, da so ob upokojitvi končali z aktivnim življenjem, in se predajo nekoristnemu intelektualnemu lenarjenju, si drugi postavljajo povsem druge cilje.
Ta čas nameravajo dobro izkoristiti in nadoknaditi tisto, kar so zamudili v aktivnem življenju. K uresničitvi zastavljenih ciljev jim lahko v tretjem življenjskem obdobju prispeva vključitev v študijske programe univerze za tretje življenjsko obdobje.

Namen delovanja te ustanove je poleg neformalnega izobraževanja tudi sprejemanje vsega pozitivnega, kar nam lahko nudi srečanje s prijatelji, hkrati s koristnim osvajanjem znanj.Izobraževanje v tretjem obdobju je prilagojeno pecifičnim lastnostim starejših slušateljev in temelji na določenih smotrih izobraževanja v tem obdobju kot so: prilagajanje spremembam po upokojitvi, študij kot ljubiteljska dejavnost, zadovoljevanje še neuresničenih interesov, prispevek h kakovosti življenja in h kulturnemu razvoju.Priložnosti, ki jo ponuja članstvo v društvu Pristan – Univerza za tretje življenjsko obdobje, da preživimo našo jesen aktivno ustvarjalno, družabno, ne smemo zamuditi. Volje, želja, poguma in vedoželjnosti nam ne manjka.