TIGROVSKA SPOMINSKA POT OCIZLA

Dragi pohodniki in pohodnice!

25. marca 2022 smo prehodili TIGROVSKO SPOMINSKO POT V OCIZLI. Bilo nas je 19. Startali smo kar hitro, saj so se na parkirišču že zbirali pohodniki iz Centra dnevnih aktivnosti iz Kopra, ki so imeli pohod po isti poti ob isti uri. Zaradi hitenja na startu si nismo ogledali spominske table na komunski hiši, ki so jo domačini postavili domačim Tigrovcem. V tako majhni vasi je namreč delovalo v času fašizma šest vaščanov (dve trojki) v tajni protifašistični organizaciji TIGR. Vsi so bili izdani in obsojeni na posebnem vojaškem sodišču na dolge zaporne kazni. Po razpadu fašistične Italije 1943 leta so se vrnili iz zaporov, vendar so vsi zaradi prestanih mučenj kmalu umrli. Med pohodom smo na kratko obnovili zgodovino in pomen organizacije TIGR.

Pohod smo začeli skozi vas in se kmalu po razcepu začeli strmo spuščati do struge potoka Luza, se nato vzpeli in ponovno spustili k potoku Korošca, nato mimo porušenega mlina (bombardiran med NOB) in drugih naravnih znamenitosti (hrast) do območja zanimivih kraških jam, na meji med apnenčastim in flišnim svetom. Prav tu se namreč konča Mali kras in začne Istra. Poleg naravnih lepot, kot so jame, studenci, naravni most, slapovi in podobno smo si po povratku iz soteske ogledali tudi cerkev Svete Magdalene in obe obnovljeni kapelici. V spodnji kapelici blizu cerkve je napisan Oče naš v stari pisavi bohoričici.

Naravne lepote ob poti so dih jemajoče, vas lepa in urejena. Domačini ohranjajo spoštljiv spomin na svoje prve borce proti fašizmu in prav je, da smo jih s pohodom počastili tudi mi.

Pot smo prehodili malo drugače, kot je začrtana daljša trasa, v obliki osmice. Hodili smo 3,5 ure, dan je bil lep in imeli smo se lepo.

Breda